Home / INOX News & Blog / Gastro & HoReCa / Żywność, przetwórstwo żywności, gastronomia, HoReCa, piekarnie i cukiernie, przetwórstwo zboża, mięsa, mleka, browary, gorzelnie, produkcja wina i alkoholu destylowanego, napojów wykorzystuje instalacje i artykuły wykonane ze stali kwasoodpornej i nierdzewnej, czyli z inoxu

Żywność, przetwórstwo żywności, gastronomia, HoReCa, piekarnie i cukiernie, przetwórstwo zboża, mięsa, mleka, browary, gorzelnie, produkcja wina i alkoholu destylowanego, napojów wykorzystuje instalacje i artykuły wykonane ze stali kwasoodpornej i nierdzewnej, czyli z inoxu

W Polsce działa co najmniej kilkadziesiąt firm produkujących maszyny i urządzenia dla branży spożywczej.

Zgodnie z wymogami inspekcji sanitarnych stal nierdzewna – jako produkt trwały, odporny na korozję, posiadający właściwości hamujące rozwój drobnoustrojów – znakomicie nadaje się do celów gastronomii i przetwórstwa żywności.
Wszystkie poniżej opisane gatunki stali i wykonane z nich wyroby zamówisz i kupisz w firmie INOX. Wykonamy u nas lub we współpracy z partnerami każdy produkt lub instalację ze stali kwasoodpornej. Kontakt znajdziesz na dole w stopce strony lub tutaj: KONTAKT z firmą INOX.pl

 

W Polsce działa co najmniej kilkadziesiąt firm produkujących maszyny i urządzenia dla branży spożywczej.

Zgodnie z wymogami inspekcji sanitarnych, powierzchnie robocze urządzeń gastronomicznych powinny być w dobrym stanie technicznym, wolne od zarysowań i uszkodzeń. Stal nierdzewna – jako produkt trwały, odporny na korozję, posiadający właściwości hamujące rozwój drobnoustrojów – znakomicie nadaje się do celów gastronomii i przetwórstwa żywności.

Najbardziej popularnym gatunkiem stali odpornej na korozję stosowanym w przemyśle spożywczym jest 1.4301.

Znalazł on wiele zastosowań, przede wszystkim do wyrobu sztućców i naczyń. Używa się go również do budowy zbiorników w przemyśle piwowarskim, zlewów kuchennych, pojemników na mleko. Gatunek ten jest tak szeroko stosowany ze względu na swą chemiczną obojętność w kontakcie z wieloma rodzajami pożywienia, a także w kontakcie z różnorodnymi detergentami.

W elementach, dla których konieczne jest zastosowanie procesów głębokiego tłoczenia (beczki na piwo) należy stosować gatunki stali o stężeniu niklu podwyższonym do co najmniej 9 proc., co polepsza tłoczność (odkształcalność) stali.

Gatunek 1.4401 nadaje się do zastosowań na urządzenia i elementy do przechowywania białego wina, solonego pożywienia i elementy pracujące w agresywnych środowiskach, takich jak pektyna stosowana np. do wyrobu dżemów, konfitur.

Gatunek 1.4125 jest nadzwyczaj twardy, więc znajduje zastosowanie na elementy pomp. Gatunki 1.4021 i 1.4116 używane są do wyrobu noży. Stabilizowana stal odporna na korozję o strukturze ferrytycznej (1.4510) może być stosowana na elementy profesjonalnych blatów kuchennych.

Zmodyfikowane gatunki stali 1.4521, zawierające dodatek molibdenu, znajdują zastosowanie na elementy narażone na oddziaływanie środowisk korozyjnych zawierających chlorki. W bardzo agresywnych środowiskach korozyjnych takich, jak przy produkcji musztardy, octu, fermentacji serów, przetwórstwie ryb, może być konieczne zastosowanie stali duplex.

Wszystkie powyższe wyroby zamówisz i kupisz w firmie INOX. Wykonamy u nas lub we współpracy z partnerami każdy produkt lub instalację ze stali kwasoodpornej. Kontakt znajdziesz na dole w stopce strony lub tutaj: KONTAKT z firmą INOX.pl

Food processing, gastronomy, HoReCa, cereal products processing, meat processing factory, milk, soft drink, brewery & alcohol processing plants using stainless steel, inox, inoxydable steel

 

Dodaj komentarz